Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2014 02:06 - Касиопея
Автор: kenzovnaks Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5256 Коментари: 0 Гласове:
3




image
Касиопея
(
гр. Κασσιόπη;Κασσιέπεια) е една от петте нереиди в древногръцката митология. Била наричана "единствена дъщеря на морето". А красотата ѝ била толкова изумителна, че когато един следобед цар Цефей я съзрял на етиопския бряг, веднага се влюбил в нея, оженил се за нея и им се родила дъщеря - Андромеда. Името Касиопея на старогръцки означава

"тази, чието слово блести".

Ала след като се омъжила за царя на Етиопия, суетната Касиопея се възгордяла и започнала да говори, че царица Касиопея е най-красива сред сестрите си. Разгневените нереиди помолили бога на моретата за помощ. Посейдон пуснал огромна вълна към Етиопия, ала Касиопея я спряла със своята магическа сила. Щом видял това, богът на моретата изпаднал в ярост и решил да изпрати голямо и страшно чудовище, което да даде урок на царицата. Цефей загубил всякаква надежда, царството му се изпълнило с плач и стенания, никой не смеел да излиза навън от страх. И тъй, най-накрая Цефей решил да се обърне към оракула Амон, попитал го, как да спаси страната си. А оракулът отвърнал, че трябва да даде дъщеря си на чудовището, за да се спре наказанието на Посейдон. Андромеда приела жестоката си съдба и позволила да я приковат на брега, където чудовището щяло да я разкъса. Побледняла от страх, стояла в подножието на скалите. Тогава нейде отгоре я съзрял Персей, и щом я видял, в сърцето му пламнала любов. Спуснал се бързо при нея и тя му разказала как майка ѝ разгневила боговете, та сега тя трябвало да изкупи греха ѝ. В този миг морето започнало да бушува и от вълните се подал страшният звяр. Преди време Зевсовият син убил горгоната Медуза , от чийто вид всеки смъртен се вкаменявал. Героят използвал щита си, за да вижда Медуза, и така успял да у изненада и да я победи, отрязал главата ѝ. От кръвта, която изтичала в морето, се родил Пегас. За да спаси Андромеда, показал главата на Медуза на чудовището и то се вкаменило.

За нанесената обида, която все още не били забравили, боговете решили да накажат Касиопея като я превърнали в съзвездие на небето. Самите богове също били много възхитени от красотата ѝ, и Афродита я попитала каква е тайната. Касиопея обещала да ѝ я разкрие в замяна на свободата си. Афродита затичала да моли Зевс за спасението на Касиопея. Гръмовержецът дълго време отказвал, но най-накрая склонил, и превърнал кралицата в богиня и така я спасил.

Чак след като станала богиня, Касиопея съзряла на небето Цефей и Андромеда и решила да остави и своето съзвездие, за да не бъдат сами роднините ѝ. Касиопея станала първа приятелка на Афродита и нейна най-голяма съюзничка.



image

 



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kenzovnaks
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 137094
Постинги: 155
Коментари: 97
Гласове: 137
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930